Sve ljepote Sarajeva grada

Standardno

Iako tri dana nije ni iz bliza dovoljno da se razgleda i u potpunosti upozna sa Sarajevom, sasvim je dovoljno da se zaljubi u taj grad i istinski uživa u njemu. Mnogo povijesnih stvari veže se uz ovaj grad, mnogo je povijesnih građevina i spomenika koje svakako treba pogledati kako bi shvatili “magičnu” privlačnost Sarajeva.

Zašto me toliko očarao ovaj grad? Odgovor vjerojatno leži u jednostavnosti ljudi, odnosa među njima, jednostavnosti života i ne zamaranju velikim stvarima kada nemaš mnogo. Sarajevo živi svoj život, daleko od svih ostalih gradova, kao da je jedini na svijetu. Impresionirana sam time što tamo ponosno stoje brojne džamije, sinagoge, pravoslavne i katoličke crkve. Sarajevo je konglomerat naroda i vjera, toliko različitih, a opet bliskih. Tamo državi ponosno prkosi jedan restoran, nad Miljackom se nadvijaju brojni mostovi, postoje brojni muzeji koji prikazuju važne predmete, slike i kuće iz povijesti Sarajeva. Kako bih Vam pobudila zanimanje za ovaj veličanstveni grad predstavit ću Vam neke od znamenitosti koje svakako morate posjetiti i doživjeti.

Ploča koja označava mjesto atentataMuzej atentata i spomen ploča

Daleko u povijest odvest će Vas Muzej atentata i ploča koja označava mjesto na kojemu je Gavrilo Princip izvršio atentat na Franza Ferdinanda, što je bio povod Prvom svjetskom ratu. Povijest kaže da je bilo nekoliko atentatora koji su se rasporedili po glavnoj ulici po kojoj je trebao proći austrougarski prijestolonasljednik.  Kada je Ferdinand prošao pokraj, jedan od atentatora bacio je bombu, promašio te ranio slučajne prolaznike. Nakon ceremonije Ferdinand je htio posjetiti ranjene te je dogovorena promjena puta kojim će obići grad. Vozač se nije pridržavao dogovora i tu je priliku iskoristio Gavrilo Princip. Upucao je Franza Ferdinanda i njegovu ženu.

Spomen ploča koja označava mjesto atentata

Stadion Koševo

Stadion Koševo i dvorana Zetra

Zatim su u Sarajevu 1984. godine održane 14. zimske olimpijske igre. Održavale su se na stadionu Koševo, koji i danas impozantno izgleda, u dvorani Zetra (velika olimpijska dvorana koja se nalazi tik do stadiona) te na planinama koje okružuju Sarajevo.

Te je godine napravljen poseban znak za zimske olimpijske igre u obliku pahulje snijega. On označava četiri planine koje okružuju Sarajevo (na kojima su se održavale olimpijske igre), to su Bjelašnica, Jahorina, Igman i Trebević. Danas su te planine poznatije kao atraktivna skijališta koja privlače mnoge zaljubljenike u taj sport.

Stadion Koševo    

Inat kuća

  Inat kuća

Inat kuća je restoran u kojemu se mogu probati tradicionalna bosanska jela koja su lagana, zdrava, puna povrća, bez jakih začina i dakako bez svinjetine. Neka od njih su razne pite, dolme, sarme, čorbe, ćevapi, bosanski lonac i baklave. Postoji zanimljiva legenda prema kojoj je Inat kuća nekada stajala s desne strane Miljacke, ali je Vlada na tom mjestu željela sagraditi vijećnicu. Vlasnik nije htio državi prodati zemljište, ali nakon godina zastrašivanja i podmićivanja ipak ga je pristao prodati za veliku svotu novaca. No, pristao je pod jednim uvjetom, a to je da presele restoran, ciglu po ciglu, na drugu stranu Miljacke. Tamo se i dan danas ponosno inati taj restoran.

Restoran Inat kuća

Svrzina kuća

Svrzina kuća

Svrzina kuća predstavlja tradicionalnu osmansko-bosansku kuću sagrađenu u 18. stoljeću. Preciznije, to je osmanska kuća prilagođena bosanskom podneblju.  Danas je to dio muzeja grada Sarajeva i svakako jedan od muzeja koje trebate pogledati ako se zateknete u Sarajevu. Kuća se sastoji od tri dijela: dijela za poslugu, obiteljskog dijela i poslovnog dijela. Obiteljski dio nalazi se najdalje, dalje od ulice kako bi obiteljska privatnost bila zaštićena. Poslovni dio kuće su prostorije u kojima muškarac prima svoje goste i vodi poslovne razgovore. Taj dio bio je odvojen zbog toga što nije priličilo da poslovni suradnici budu u istoj sobi s njegovom ženom. Odmah uz ulicu nalazi se dio za poslugu.

Obiteljska soba

Gazi Husrev - begova džamija

Gazi Husrev – begova džamija

Iako u Sarajevu postoji mnogo džamija, neizbježna lokacija za turiste je Gazi Husrev – begova džamija. Džamiju je dao izgraditi bosanski namjesnik Gazi Husrev – beg 1530. godine. U dvorištu džamije nalazi se Gazi Husrev-begov mauzolej u kojemu je on pokopan. Zanimljivo je bilo vidjeti mali znak modernog doba u dvorištu džamije, a to je displej na kojemu se pokazuju vremena kada se toga dana održavaju molitve. S minareta, visokog tornja na kojemu su postavljeni zvučnici, imami 5 puta na dan pozivaju na molitvu. Kako je molitva bila u tijeku, nismo bili u mogućnosti razgledati unutrašnjost džamije, ali i vanjština je pokazala  kako se radi o veličanstvenoj građevini.

Gazi Husrev – begova džamija

Tunel spasaTunel spasa

Tunel Dobrinja – Butmir izgrađen je ispod aerodromske piste 1992. godine. Dug je 720 metara, a za građane opkoljenog Sarajeva devedesetih godina značio je jedinu vezu sa svijetom. Tunel predstavlja simbol četverogodišnjeg otpora opkoljenog grada i njegovih stanovnika, protiv agresora nad ovim gradom u periodu 1992. do 1995. godine. Danas je otvoren samo dio tog tunela i predstavlja spomen objekt za posjete turista.

Mogla bih u nedogled opisivati znamenitosti Sarajeva, nabrajati njegove ljepote, ali slike ipak govore tisuću riječi. Pogledajte galeriju slika i naravno, posjetite Sarajevo, doživite ga i dopustite mu da Vas očara!

Tunel spasa

(Pjesma: Kemal Monteno – Sarajevo ljubavi moja, preuzeta sa http://www.nostalgija.com/)

Tekst i foto: Nina Aušperger

Oglasi

3 responses »

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s