Što očekivati nakon izbora?

Standardno

Osim što nas uskoro očekuje referendum o ulasku u Europsku uniju pa  i ulazak u EU, nakon izbora vrlo je važno tko i što radi. U poslijeizbornom vremenu nitko ne želi priznati poraz, a stranke samo razmišljaju i analiziraju što su dobroga napravile, zanemarujući  više onoga lošega što su učinile. Loše i na štetu samih građana koji su ih, ni krivi ni dužni, izabrali i podarili im vlast i odgovornost.

U znaku velike promjene u Hrvatskoj sve je glasnije pitanje kako će vladati izabrani i što će se uistinu promijeniti? Upravo je zbog toga, u utorak, 13. prosinca, u Kulturno – informativnom centru održana tribina pod nazivom “HRVATSKA NAKON IZBORA”.  Raspravu je vodio novinar Ivica Buljan, a gosti su bili: Dražen Lalić (Fakultet političkih znanosti), Ljubo Jurčić (Ekonomski fakultet) i Zdenko Duka (predsjednik HND-a). O čemu se raspravljalo pogledajte u videoisječku:

Kako su protekli izbori te kakav je odnos novoizabrane vlasti i birača?

U uvodnom dijelu tribine Dražen Lalić osvrnuo se na odaziv na izbore rekavši kako je ove godine odaziv niži nego na prijašnjim izborima, ove godine čak 38% birača nije izašlo na izbore.  Prema njegovu mišljenju, potrebno je prevladati gubitak povjerenja javnosti u politiku i vlast, postići neke vidljive promjene i održati čvrstu i odlučnu koaliciju.

Zatim je postavljeno pitanje postoje li metode kojima građani mogu kontrolirati vlast? Građani su izašli na izbore, dali legitimitet, ali kako dalje nadzirati izabrane dužnosnike?

Ljubo Jurčić zaključio je da javnost u Hrvatskoj skoro uopće nije uključena u politiku. Pritisak javnosti jak je, primjerice u Sloveniji, gdje su nekoliko puta raspisani prijevremeni izbori.  Zatim se dotaknuo pitanja hrvatske politike. Poslušajte kako ju je okarakterizirao:

Za pokazatelja uspješnosti vlade smatra povećanje zaposlenosti. Sadašnji podaci pokazuju da Hrvatska ima najveću nezaposlenost i najneaktivnije stanovništvo.

HDZ – uspjeh ili neuspjeh?

Zdenko Duka iznio je podatak da je HDZ dobio 23,5 % glasova na razini zemlje što je vrlo visoko za jednu stranku koja je na samome vrhuncu po broju korupcijskih afera. No, HDZ je osjetno pao po broju osvojenih mandata od prije četiri godine.

Dražen Lalić objasnio je zašto HDZ i dalje osvaja velik broj mandata:

Prema njegovim riječima, ovogodišnji izbori bili su odstupajući, a ne kritični. Odstupajući, zato što stranka prirodne veličine nije nestala, već je nakon svih afera dobila četvrtinu glasova.

Lalić predviđa kako će već na proljeće će već narod biti nezadovoljan izabranom vlasti, a to će dočekati HDZ kako bi se prvom prilikom opet vratio na vlast. HDZ mora prestati prepoznavati politiku kao odnos prema neprijatelju, doći u doticaj sa stvarnosti i prestati podilaziti eliti.

Poslušajte što misli o Šeksu:

Što očekivati od Kukuriku koalicije, lidera i odnosa među njima?

Zdenko Duka uvjeravao nas je da treba vjerovati da Milanović postaje pravi lider i da je sposoban voditi koalicijsku vladu. Čačića smatra čovjekom velikih gospodarskih kapaciteta, ali i najslabijom karikom koalicije.

Jurčić je usporedio hrvatsku politiku s vožnjom automobila:

„Hrvatska politika mijenja brzine na mjenjaču, okreće volan i stišće papučice, ali u automobilu bez motora.“

Lalić je naglasio kako mediji  pokazuju samo sukobe u novoj koaliciji, prepirke među liderima, a to je pokazatelj zaostalog društva. Također je istaknuo da u u hrvatskoj politici postoji sklonost klanjanja ljudima, lažnim veličinama. Naveo je primjer klanjanja Tuđmanu i Sanaderu.  Kako bi se to iskorijenilo, Milanović mora biti sluga svom narodu i raditi za opće dobro.

Svi se nadamo da će novoizabrani predstavnici zaista raditi u interesu općeg dobra, poboljšati situaciju zemlje i omogućiti bolje uvjete življenja.

Za kraj ispunite kratku anketu:

Tekst, foto i video: Nina Aušperger

Oglasi

2 responses »

  1. Tribina je bila odlicna, poglavito zbog raspolozenog Drazena Lalica koji se kriticki osvrnuo kako na HDZ tako i na drustvo u cjelini. Stvarno je sramotno da je i u ovom trenutku HDZ podrzan od velikog broja glasaca.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s