Himalayska spilja za Svetog Nikolu

Standardno


Večer prije dana Svetog Nikole djeca čiste i lašte svoje čizmice te ih stavljaju na prozor nadajući se poklonu. Dobro se zna da tu noć Sveti Nikola obilazi kuće i ostavlja poklone na prozoru. Prema legendi, Sveti Nikola ostavljao je zlatnike na prozoru kako bi njegov susjed mogao platiti miraz za udaju svojih kćeri. Iduće jutro, još snena djeca jure prema prozoru i ulaštenoj čizmici ne bi li našla svoj darak.  On je zaštitnik djece, djevojaka, pekara, pomoraca, ribara, trgovca, ribara, farmaceuta, studenata, siromaha, zatvorenika. Također, zaštitnik je grada Varaždina i Baške Vode te i mnogih gradova diljem svijeta.

Za Svetog Nikolu poklonila sam si posjet Himalayskoj spilji koja se nalazi u samom srcu Zagrebu. Zapravo, svi koji danas slave imendan imaju besplatan ulaz u spilju. Pitate se kako nikada niste čuli da u samom središtu Zagreba postoji spilja? Do danas nisam ni ja. Naime, radi se o „slanoj“ spilji koja ima terapeutski utjecaj u liječenju raznih bolesti. 

Sveti Nikola (slika preuzeta s interneta)

Himalayska spilja

U Himalayskoj spilji postoje dvije slane sobe koje se sastoje od 20 tona kristalne soli iz Pakistana. Sobe su izgrađene od  kristalnih soli iz dubina planinskog lanca Himalaje. U spilji se održava visoka vlažnost zraka, toplina i slani zrak koji su se, prema mnogim istraživanjima, pokazali kao odlična kombinacija za liječenje uobičajenih kroničnih bolesti (kao što su kašalj, astma, alergije) pa sve do poremećaja sna i kožnih bolesti. Udisati se može jod, magnezij, kalcij, kalij, brom i željezo što izuzetno pomaže navedenim bolestima, ali i svakodnevnom opuštanju i rasterećivanju.

Sve o spilji i „slanim“ tretmanima pročitajte na službenoj stranici Himalayske spilje.

 

                                                                            Slana soba u Himalayskoj spilji

Ugođaj u spilji

Mnogi uspoređuju 45 minuta boravka u slanoj sobi i udisanja slanog zraka s jednim opuštajućim danom godišnjeg odmora na moru. Je li to uistinu tako provjerila sam danas.

Ugodno osoblje odvelo me do ulaza u Himalaysku spilju i smjestilo u jednu od „slanih“ soba.  U spilji se nalaze dvije sobe, jedna mala predviđena za opuštanje i liječenje dviju osoba i jedna veća za osmero ljudi. Zidovi sobe, kao i pod, zaista su izgrađeni od kristalne soli. Soba je u polumraku kako bi se postigla blaga i opuštajuća atmosfera, tek mala svjetiljka izrađena od soli osvjetljava kutak sobe. Tako se barem čini dok se oči ne priviknu na tamu. Ispružena na ležaljci, uz zvuk žuborenja vode i zatvorenih očiju uistinu sam mogla zamisliti da ležim na nekoj prostranoj livadi uz maleni potok. Slani zrak koji je isparavao iz sobe zbog visoke vlage i ugodne temperature od 25 stupnjeva ugodno je nadraživao moja osjetila i opuštao me. U tih 45 minuta koje sam provela u potpunom miru i tišini, ugodnoj atmosferi i slanom zraku zaista sam se opustila i zaboravila na sve brige, ali koliko mi je to dugoročno poboljšalo zdravlje o tome ne mogu suditi sama.

 

                                                           Soba je u polumraku za što bolje opuštanje

Znanstveni dokazi 

Koliko haloterapija stvarno pomaže u liječenju i je li znanstveno dokazana metoda liječenja upitala sam dr.med. Kseniju Makar – Aušperger. Doktorica je pojasnila kako ne postoje znanstvena istraživanja koja bi potvrdila učinak haloterapije na zdravlje. Možda se u teoriji može dokazati djelotvornost liječenja solju, ali  to bi bilo teže znanstveno dokazati. Usporedila je djelotvornost haloterapije s korisnošću vitamina: „Dokazano je da su vitamini korisni, no ako se uzima više vitamina nego što je potrebno, vitamini neće biti korisniji. Tako je i sa haloterapijom.“

 

                                                                       Sobe su izgrađene od himalajske soli

Haloterapija (grč. Halo – sol) je prirodna metoda liječenja bolesti solju.

Povijest haloterapije

Da rudnici soli i slane spilje smanjuju dišne probleme i alergijske reakcije otkrili su stari Grci još u davna antička vremena. Tada je primijećeno da rudari u rudnicima soli nisu obolijevali od plućnih bolesti pa se tako razvila speleoterapija. U speleoterapiji korišteni su samo prirodni uvjeti rudnika soli i slanih spilja. Prirodnih slanih jama najviše je bilo u Austriji, Poljskoj, Slovačkoj, Rumunjskoj, Rusiji i Ukrajini.

Kako prirodne slane jame nisu postojale u drugim zemljama, nakon višegodišnjeg istraživanja liječnici i znanstvenici pronašli su način kako stvoriti umjetne uvjete koji će biti identični prirodnoj slanoj jami. Diljem svijeta počele su se graditi slane sobe te se takav način liječenja prozvao haloterapija.

Za one koji žele znati više o haloterapiji, informacije se nalaze na ovoj stranici.

                                    Za kraj, svim Nikolama, Nikolinama, Nikama i Ninama  želim sretan imendan!
 
Tekst i foto: Nina Aušperger
 
Oglasi

2 responses »

  1. Odlicne slike! Do sada sam samo cuo za te slane sobe, ali nikad nisam cuo necije iskustvo ili vidio kako to stvarno izgleda unutra. Super je 🙂

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s