14. Međunarodni festival stripa “Crtani romani šou”

Standardno

Crš

Od 4. do 6. listopada u Zagrebu se održavao 14. Međunarodni festival stripa „Crtani romani šou“.  Festival se moglo posjetiti na više lokacija – Kino Europa, Kulturno informativni centar, Francuska medijateka, Talijanski institut, Zagrebačko kazalište mladih i Biblioteka Svijet stripa. Program je bio raznolik, od izložbi i tribina do radionica i crtanja za publiku, te je svatko mogao naći što ga zanima. Na sajmu u Zagrebačkom kazalištu mladih mogli su se kupiti novi, ali i stari stripovi te podsjetiti na prijašnja vremena.

Sajam stripa u Zagrebačkom kazalištu mladih

Na festivalu su također sudjelovali zanimljivi i dobro poznati gosti: Dubravko Mataković, Milo Manara, Enrique Badia Romero, Achdé, Philippe Luguy, Laci, Leonid Pilipović i Thomas Gabison.

Gostujući hrvatski autor stripa na ovom festivalu bio je Dubravko Mataković. Poznat je po svom strip serijalu „Overloking“  i stripu „Desmozgenes“. Iz Italije došao je Milo Manara, koji je najpoznatiji po svojim erotskim stripovima. Enrique Badia Romero španjolski je autor, a publika ga pozaje po stripovima „Modesty Blaise“ i „Axa“ koji je izlazio u časopisu The Sun.  Achdé je pseudonim francuskog stripaša Hervéa Darmentona, autora stripa Lucky Luke. Iz Francuske je također došao i Philippe Luguy, pravim imenom Guy – Philippe Lieron, najpoznatiji po stripu „Percevan“. Laci crta poznatog Sherlocka Holmesa, a Leonid Pilipović srpski je umjetnik koji radi na  serijalu „Tajna povijest“. Thomas Gabison urednik je francuske izdavačke kuće Actes – sud.

Achdé posjetiteljima crta likove iz “Lucky Luka”

U sklopu ovogodišnjeg festivala raspisan je natječaj za najbolji strip na koji su se mogli prijaviti mladi umjetnici i obožavatelji stripa do 15. godina.  Svi njihovi radovi bili su izloženi u Zagrebačkom kazalištu mladih tokom trajanja festivala, a dodjela nagrade „Mladi lav“ održala se zadnji dan, 6. listopada, čime je festival i zatvoren.  Vjerujem da se upravo ovakvim natječajem ljubav prema stripovima prenosi mlađim naraštajima. Od ostalih izložbi, posjetitelji su mogli pogledati izložbe Achda i Philippa Luguya u Francuskoj medijateci te izložbu u Talijanskom institutu posvećenu nedavno preminulom Sergiu Bonelliu.

Posjećenost festivala bila je velika. Primijetila sam ljude svih uzrasta kako pomno biraju i kupuju stripove, razgledavaju izložbe i dive se umjetničkim djelima zajedno. Očito je da se sve generacije zaljubljuju u stripove i žele osobno popričati sa slavnim umjetnicima kako bi možda dobili pokoji dobar savjet  za crtanje vlastitih stripova. Tko zna, možda se baš među ovogodišnjim posjetiteljima festivala skriva neizmjeran talent i veliki umjetnik koji još uvijek čeka da bude otkriven.  Mnogi su na sajmu kupovali omiljene stripove, sudjelovali u razgovorima s umjetnicima i čekali u dugim redovima kako bi im autori nacrtali najdraže junake. Neki od njih crtežem su željeli razveseliti svoje najmilije.

Crtež Jolly Jumpera

Zoran, posjetitelj: „Ovdje sam kako bih sinu nabavio crtež najdražeg lika  iz stripa jer je ljubav prema njemu naslijedio od mene“.

Pogledajte kakav mi je crtež nacrtao Achdé:

Vjerujem da će na idućem međunarodnom festivalu stripa program biti još bogatiji, da će doći novi i jednako zanimljivi gosti te da će posjećenost biti još veća.  Svi se stripoljupci neizmjerno vesele novom festivalu stripa baš kao i ja!

Tekst, foto i video: Nina Aušperger

Oglasi

4 responses »

  1. Jaooo pa kako nisam znao da se to odvijalo u Zagrebu ovih dana:( Ocito javni mediji nisu zainteresirani za pracenje kulturnih dogadaja koliko i traceva iz javnog zivota, zato odlicno da si ti nesto napisala o tome:D Do citanja!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s